Voorkeuren

Maaltijd

falafel bowl

Het maken van een bowl is zo makkelijk en zo veelzijdig. Deze bowl maak ik met falafel, couscous, ingelegde ui en heel veel groenten. Heel erg lekker! Maar je kunt ook een Mexicaanse bowl maken met kip, mais, avocado en nog zoveel meer. Wat je maar wilt. Ik heb hier bijvoorbeeld gekozen voor vier soorten groenten maar je kunt hieraan toevoegen wat je wilt. Lekker variëren dus met de dingen die jij lekker vindt.

Leuk idee voor met kinderen: zet veel ingrediënten op tafel in bakjes en laat ze hun eigen bowl samenstellen. Wedden dat ze veel meer groenten eten en dat ze het ook nog lekker vinden?

Ingrediënten voor de falafel 4 personen 

  • 200 gram gedroogde kikkererwten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 klein uitje
  • Paar takjes peterselie
  • 0,5 tl komijn
  • 0,5 tl korianderzaak
  • Snuf peper en zout
  • Snuf Cayenne peper

Ingrediënten voor de bowl 4 personen 

  • ongeveer 16 falafels
  • 200 gram edamame boontjes, gekookt
  • 200 gram komkommer, in blokjes gesneden
  • 200 gram tomaten, in blokjes gesneden
  • Een aantal ringen ingelegde ui (hiervoor staat ook een recept op mijn website)
  • 400 gram gekookte volkoren couscous (= 200 gram ongekookt)
  • 2 el yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • 1 tl sriracha
  • 1 el honing

Bereidingswijze:

  1. Laat de kikkererwten 24 uur weken in een kom met koud water. Heb je weinig tijd? Kook ze dan 3 minuten, zet het vuur uit en laat ze daarna nog een uur in de pan weken.
  2. Giet de kikkererwten af en dep ze heel goed droog. Doe alle ingrediënten (behalve de zonnebloemolie) in een keukenmachine en maal door elkaar. Doe dit niet te lang anders ontstaat er een te dunne pasta. Er moeten nog kleine korreltjes zichtbaar zijn. Zet het mengsel een half uurtje in de koelkast.
  3. Vorm dan balletjes van het mengsel en druk ze iets plat. Mocht het mengsel toch nog iets te nat zijn dan kun je een beetje bloem of maizena toevoegen.
  4. Verhit een klein laagje zonnebloemolie van ca. ½ tot 1 cm in een koekenpan en bak de falafel mooi goudbruin in ca. 6 minuten. Draai regelmatig om. Laat uitlekken op een keukenpapier en klaar zijn de falafels. 

  1. Meng de mayonaise, yoghurt, sriracha en de honing tot een glad sausje.
  2. Leg in een kom een laag volkorencouscous. “Verdeel de kom in kwarten” en leg op 1 kwart de falafel, dan op 1 kwart de boontjes, dan op 1 kwart de komkommer en als laatste vul je de laatste kwart met tomaat. Leg in het midden wat ringen ingelegde ui en sprenkel als laatste de saus over de bowl. En je bent al klaar!

TIP: vervang de edamame boontjes door sugarsnaps. Voeg nog een warme groente toe, bijvoorbeeld gebakken paprika.

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet