In deze wintertijd is het toch heerlijk om een verwarmend stoofpotje te eten. Dit stoofpotje is met rundvlees en zoete aardappel. En zoete aardappel is heel gezond. Ze bevatten net als de gewone aardappel veel zetmeel, ze hebben veel antioxidanten en ze bevatten ook veel vezels. En laat vezels nou net heel goed zijn voor je darmen!
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kilo runderriblappen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 0,25 cl rode wijn
- 1 liter runderbouillon
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- 250 gram champignons
- 1 rode paprika
- Eventueel maizena
- Zout en peper
- 2 zoete aardappelen
- Cajun kruiden
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd de ui en knoflook in kleine blokjes. Snijd de runderriblappen in blokken zodat je ze makkelijk kunt bakken en roeren.
- Bak de ui en knoflook aan in een grote braadpan (met deksel) totdat ze glazig gaan kijken. Voeg dan de runderriblappen toe met zout en peper. Bak tot de riblappen mooi bruin zijn.
- Blus het geheel af met de rode wijn en laat de rode wijn even inkoken zodat de alcohol kan verdampen. Doe dit ongeveer 5 minuten.
- Doe dan de runderbouillon erbij en die hoeveelheid dat het vlees net onderstaat. Als 1 ltr te weinig is doe er dan nog meer bij zodat het vlees onder staat. Doe de laurierblaadjes erbij.
- Doe de deksel op de pan en laat minimaal 3 uur op laag vuur staan. Het moet een beetje pruttelen zodat het vlees lekker mals en zacht kan worden. Let op dat je af en toe wel roert en kijkt of er nog genoeg vocht in zit.
- Snijd ondertussen de paprika, champignons en zoete aardappel in stukjes en zet opzij.
- Na drie uur pruttelen ga je kijken of het vlees mals genoeg is. Doe dit door met een houten lepel de stukjes vlees uit elkaar te duwen. Lukt dit dan is het vlees mals genoeg. Lukt dit niet dan nog iets langer doorkoken totdat het wel lukt.
- Als het vlees mals genoeg is, doe je de champignons en paprika erbij en laat je dit ongeveer 10 minuten meekoken. In een koekenpan bak je de zoete aardappelblokjes met cajun kruiden in olijfolie lekker bruin.
- Kijk dan of dat er nog genoeg vocht bij het vlees zit. Is het teveel voor jou gevoel dan haal je wat weg. Bindt dan de saus af met de maizena.
- En nu mag je gaan genieten van dit heerlijke gerecht. Doe 1 opscheplepel aardappel op een bord en schep daar 1 grote lepel stoofvlees bij. Smakelijk eten!