Voorkeuren

Maaltijd

bloemkoolpizza

Een bodem van bloemkool. Gezond en lekker! En veel makkelijker dan je denkt. Natuurlijk niet helemaal te vergelijken met een “gewone” pizzabodem maar zeker ook zo lekker. En je kunt hier zoveel mee variëren. Ik heb gekozen voor een vegetarische variant maar je kunt er ook vlees bij doen. Stukjes kip, gekookte ham of wat je maar wilt. Een recept wat je zeker een keer moet uitproberen. En nog een pluspunt: je kunt het heel goed in de koelkast een aantal dagen bewaren en opwarmen. Goed voor de mealprep dus…

 

Benodigdheden voor 1 grote bodem voor 4 personen

  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 50 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • 50 gram geraspte jong belegen kaas
  • 30 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1 tl Peper en 1 tl zout

 Benodigdheden voor de topping met paprika en spinazie:

  • 150 ml tomato frito
  • 150 gram geraspte kaas
  • 60 gram parmezaanse kaas
  • 100 gram zachte geitenkaas (eventueel met honing)
  • 1 puntpaprika in schijfjes gesneden
  • Een handvol cherrytomaatjes door de helft gesneden
  • Een handvol olijfjes in ringetjes gesneden
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 el gedroogde oregano

Benodigdheden voor de topping met pompoen:

  • 125 gram ricotta 
  • 1/2 lespompoen in blokjes gesneden
  • 75 gram zachte geitenkaas (eventueel met honing), in kleine stukjes 
  • 100 gram walnoten, kleiner gesneden
  • 1 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 100 gram geraspte kaas
  • 1 el ras el hanout kruiden
  • 1 el honing
  • zout en peper naar eigen smaak
  • olijfolie

Bereidingswijze

        1. Doe alle benodigdheden voor de bodem bij elkaar in een kom en roer goed door.
        2. Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Strijk het mengsel hierover uit zodat deze ongeveer 1 cm dik is. De vorm mag je helemaal zelf weten. Als je de topping met pompoen gaat maken: doe de pompoenblokjes in een ovenschaal. Meng deze met een flinke scheut olijfolie, de ras el hanout, de honing en zout en peper naar eigen smaak. Zet de ovenschaal tegelijk met de bodem in de oven en bak ook voor 30 minuten af. 
        3. Bak in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 30 minuten af.
        4. Nu is de pizza klaar om te bekleden.
        5. Voor topping 1: Begin met de tomato frito over de bodem te verdelen en daarna de geraspte kaas eroverheen. Dan kun je erop leggen wat je wil. In dit recept heb ik gekozen voor verse spinazie, tomaatjes, paprika, olijfjes en geitenkaas. Garneer het met de oregano en eventueel zout en peper. Voor topping 2: Smeer de ricotta over de bodem. Strooi hier de kaas overheen. Leg dan de pompoenblokjes, de walnoten, de geitenkaas en de rode ui erover. Sprenkel eventueel nog wat van de heerlijke olie uit de ovenschaal eroverheen. 
        6. Zet de pizza nog voor 10 minuten in de oven en dan is hij klaar!

         

        Tip: vervang de bloemkoolrijst door broccolirijst. Krijg je meteen een andere smaak.  

        Terug naar overzicht
        © 2024
        Created by LR Internet