Gevulde wijnbladeren, heerlijk! En Griekenland niet weg te denken. Heerlijk als hapje, maar ook zeker als voorgerecht. Leg het bij een Grieks buffet en je maakt het helemaal af.
Groot voordeel van dit gerecht is dat je het heel goed een paar dagen van tevoren kunt maken. Sluit het goed af in een bewaar box en leg het in de koelkast. Heel vaak smaakt het na een dag zelfs nog lekkerder.
Het is niet moeilijk te maken, maar misschien een beetje bewerkelijk. Je moet er wel even een beetje tijd voor nemen. Maar als je dit hebt gedaan, dan heb je ook echt iets lekkers in huis! Heerlijk met tzatziki of cocktailsaus.
Ingrediënten voor ongeveer 35 stuks
- 400 gram wijnbladeren, voorgekookt
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 el pijnboompitten
- 2 puntpaprika’s
- 2 tomaten
- 1 citroen
- 350 gram gebroken rijst (of gewoon witte rijst)
- 1 blikje tomatenpuree
- Olijfolie
- 1 el paprikapoeder
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 takje verse tijm
- 1 el verse dille
- 5 blaadjes verse munt
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Snipper de sjalotten en knoflook fijn. Snijd de paprika en tomaten in blokjes. Bak dit allemaal samen in een pan (met deksel) met olie even aan.
- Voeg de rijst en de pijnboompitten toe en roer goed door. Laat dit even stoven. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer weer goed door.
- Giet het water erbij en breng alles weer aan de kook onder goed roeren.
- Snijd de verse kruiden fijn. Voeg dit vervolgens toe aan de rijst samen met de paprikapoeder en zout en peper naar eigen smaak.
- Laat dit rustig koken totdat de rijst al het water heeft opgenomen. Laat dit even afkoelen.
- Haal de wijnbladeren uit elkaar (of laat ze uitlekken). Leg ze neer en leg hier 1 el vulling op. Rol de wijnbladeren vervolgens op door eerst een rolletjes te maken, vervolgens de zijkanten toe te voegen en verder op te rollen. Doe dit zo bij alle wijnbladeren totdat de vulling op is.
- Pak een grote pan en voeg een scheutje olie toe. Leg een aantal wijnbladeren (zonder vulling) onderop. Leg dan de rolletjes gevulde wijnbladeren erop en dek af met weer een paar legen wijnbladeren. Voeg vervolgens water toe totdat de wijnbladeren bijna helemaal onder staan. Pers de citroen uit en voeg dit ook toe. Breng aan de kook en laat het vervolgens met de deksel op de pan ongeveer 40 minuten koken. En klaar zijn de gevulde wijnbladeren.
Smakelijk!