Voorkeuren

Maaltijd

falafel

Ik ben een flextarier. Dit betekent dat ik de helft van de week vegetarisch eet en de andere helft eet ik vlees. Ik ben namelijk niet tegen vlees, sterker nog ik denk dat je de voedingsstoffen uit vlees en vis heel hard nodig hebt voor een gezonde balans. Dus eet ik vlees! Ook omdat ik het lekker vind. Maar als ik vegetarisch eet, mis ik het vlees helemaal niet. En waar ik erg blij van word is falafel. Soms maak ik deze zelf maar ik koop het ook weleens kant en klaar uit de supermarkt. Zelfgemaakt vind ik wel lekkerder maar soms mis ik de tijd!

Hieronder mijn recept van falafel!

Benodigdheden

  • 200 gram gedroogde kikkererwten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 klein uitje
  • Paar takjes peterselie
  • 0,5 tl komijn
  • 0,5 tl korianderzaak
  • Snuf peper en zout
  • Snuf cayenne peper
  • Olijfolie om in te bakken

Extra: keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Laat de kikkererwten 24 uur weken in een kom met koud water. Heb je weinig tijd? Kook ze dan 3 minuten, zet het vuur uit en laat ze daarna nog een uur in de pan weken.
  2. Giet de kikkererwten af en dep ze heel goed droog. Doe alle ingrediënten (behalve de zonnebloemolie) in een keukenmachine en maal door elkaar. Doe dit niet te lang anders ontstaat er een te dunne pasta. Er moeten nog kleine korreltjes zichtbaar zijn. Zet het mengsel een half uurtje in de koelkast.
  3. Vorm dan balletjes van het mengsel en druk ze iets plat. Mocht het mengsel toch nog iets te nat zijn dan kun je een beetje bloem of maizena toevoegen.
  4. Verhit een klein laagje zonnebloemolie van ca. ½ tot 1 cm in een koekenpan en bak de falafel mooi goudbruin in ca. 6 minuten. Draai regelmatig om. Laat uitlekken en serveer bijvoorbeeld op een pitabroodje of wrap. Of met een lekkere dip
  5. Tips: je kunt ook een snelle falafel variant maken met kikkererwten uit blik of pot maar houd er rekening mee dat deze meer vocht bevatten en daarom een minder goed resultaat geven en er meer kans is dat de balletjes uit elkaar vallen. Voeg daarom wat bloem toe aan het mengsel.

Tip:  Vries de ongebakken falafelballetjes in en heb altijd een verse portie falafel bij de hand om af te bakken.

Smakelijk!!

Terug naar overzicht
© 2024
Created by LR Internet