Voorkeuren

Maaltijd

griekse moussaka in een aubergine

Moussaka is een heerlijk authentiek Grieks aubergine gerecht. Eigenlijk wordt het ook altijd met aardappel gemaakt maar die heb ik in dit gerecht weggelaten. Ik heb blokjes courgette toegevoegd.  De smaak is apart maar heerlijk. In dit gerecht wordt namelijk kaneel en piment toegevoegd. Dit maakt dan ook de typische smaak die ik persoonlijk heerlijk vind.   Het leuke van dit gerecht is dat je het leuk kunt serveren. Dus voor je gasten heb je een mooi plaatje op je bord! En heel makkelijk, je maakt het van tevoren klaar en hoeft het alleen maar in de oven te zetten.

Ik heb de aubergines afgetopt met ricotta kaas. Dit is een gezonde variant op de bechamelsaus. Natuurlijk kun je ook kiezen voor bechamelsaus, maar dit is minder gezond. Op internet vind je veel recepten hiervoor!

Benodigdheden voor 2 grote of 3 kleine aubergines (voor het diner) 

  • 2 grote of drie kleine aubergines
  • 500 gram rundergehakt
  • Een halve courgette in kleine blokjes gesneden
  • 1 blik gepelde tomaten
  • Een flinke scheut rode wijn
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 tl suiker
  • 2 uien in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden of uitgeperst
  • 1 tl piment
  • 2 tl kaneel
  • 3 tl oregano
  • 250 gram ricotta
  • 100 gram geraspte oude kaas

Bereidingswijze

  1. Maak eerst een tomatensaus die je voor het gehaktmengsel nodig hebt.
  2. Fruit 1 ui en 1 teen knoflook licht aan in een pan met een beetje olijfolie. Doe daarna het blik gepelde tomaten erbij en maak warm. Als het warm is doe je de groentebouillonblok en de suiker erbij. Als alles goed warm is maak je met een staafmixer een gladde tomatensaus. Zet de saus apart.
  3. Fruit in een wokpan de andere ui even kort aan. Doe vervolgens het rundergehakt erbij en laat lekker meebakken of middelhoog vuur totdat het vocht allemaal verdampt is. Doe vervolgens de courgette erbij en laat nog twee minuten bakken. Blus vervolgens het gehakt en de courgette af met een flinke scheut rode wijn en laat even koken.
  4. Na ongeveer 3 minuten mag de tomatensaus erbij samen met alle kruiden en de twee laatste knoflookteentjes. Laat de saus op middelhoog vuur inkoken.
  5. Ondertussen snijd je de aubergines doormidden in de lengte. Verwarm in een koekenpan een flinke scheut olijfolie. Laat het lekker heet worden. Bak de aubergines aan elke kant aan zodat deze zachter wordt. Ongeveer 2 minuten elke kant. Probeer de aubergines in de pan een beetje te draaien zodat elke kant ook gebakken wordt. Leg de aubergines aan de kant.
  6. Als de saus is ingedikt, zet je deze aan de kant. Hol de gebakken aubergines uit ongeveer 1 cm vanaf de schil. De binnenkant van de aubergine snijd je in kleinere stukjes en voeg je bij de saus.
  7. Leg de aubergine helften in een ovenschaal en vul elke aubergine met het gehaktmengsel. Er mag best een bergje bovenop komen.
  8. Top vervolgens af met de ricotta en een beetje zout en als laatste de geraspte kaas.
  9. Zet de aubergine in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 30 minuten.

    Smakelijk!

    Terug naar overzicht
    © 2024
    Created by LR Internet