Voorkeuren

Maaltijd

Griekse rijstschotel

Dit is zo’n heerlijk makkelijk smaakvol recept waar je heel veel mee kunt variëren. Vervang 1 ingrediënt en je krijgt weer een ander gerecht wat ook lekker is. Verder kun je dit gerecht makkelijk bewaren in de koelkast en de volgende dag als lunch eten. En je kunt het kidsproof maken. Doe alleen de groenten erin die je kinderen lekker vinden. Al met al een enorm veelzijdig en lekker recept. En met zelfgemaakte tzaziki maak je het gerecht helemaal af! Een lekker frisse maar ook pittige toevoeging aan het gerecht.

Benodigdheden voor 4 personen  voor de griekse schotel 

  • 400 gram kipfilet in blokjes gesneden
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 1 paprika in blokjes gesneden
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • ½ aubergine in blokjes gesneden
  • 2 el zwarte olijven in schijfjes gesneden
  • 500 ml water
  • 600 gram tomatenpuree
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el gyros kruiden
  • Eventueel zout en peper naar smaak

Benodigdheden voor de tzazikisaus 

  • 500ml Griekse yoghurt (bij voorkeur 10% vet)
  • ½komkommer
  • 3-4teentjes knoflook
  • ½eetlepel dille (gedroogd)
  • 1theelepel munt (gedroogd)
  • ½citroen (alleen het sap)
  • 1scheutje olijfolie (extra vierge)
  • gemalen zwarte peper
  • snufjezout

Bereidingswijze voor de griekse rijstschotel 

    1. Doe een scheut olijfolie in een grote bakpan (waar je een deksel op kunt doen) en bak hierin de kipfilet kort aan.
    2. Kook ondertussen in een andere pan de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    3. Als de kipfilet kort in aangebakken doe je de groenten in de pan erbij en bak je deze kort mee. Doe vervolgens de het water, de tomatenpuree en de olijven erbij en roer goed door. Laat alles een klein kwartiertje koken op laag vuur.
    4. Doe vervolgens de ketjap en de kruiden erbij en de gekookte rijst. Roer goed door. Voeg eventueel vervolgens naar eigen smaak zout en peper toe. En klaar is je gerecht.

    Bereidingswijze voor de tzaziki

    1. Rasp de komkommer (grove reepjes) boven een zeef of fijne vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste er wat zout over strooien en na een kwartiertje met een vork of de bolle kant van een soeplepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het grootste vocht eruit te drukken. Het zout brengt je tzatziki ook gelijk mooi op smaak (mits met mate gebruikt natuurlijk).
    2. Doe ondertussen de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom, en knijp 3 á 4 teentjes knoflook boven de yoghurt uit met een knoflookpers.
    3. Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe. Strooi vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel. De munt geeft het een heerlijk frisse, maar subtiele kick. 
    4. Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de peper mag je best royaal zijn, maar pas op met zout.
    5. Laat de tzatziki vervolgens minimaal een aantal uur in de koelkast op smaak komen. Hierdoor trekken de smaken beter in de tzatziki en is het eindresultaat het beste. Voor een optimale smaak kun je de tzatziki een avond van te voren maken.

    Tip: vervang de rijst voor orzo. Orzo is een pasta soort wat qua structuur op rijst lijkt. Of door bulgur of quinoa. Qua groenten kun je hierin heel goed varieren. Vind je aubergine niet lekker, kun je dit vervangen door broccoli. Wat je maar lekker vindt. En als je kinderen niet zoveel groenten eten, kun je de groenten erin doen die zij lekker vinden. Zo makkelijk!

    Smakelijk!

    Terug naar overzicht
    © 2024
    Created by LR Internet